Bij het runnen van een kapsalon komen veel zaken kijken en er zijn ook vele valkuilen waar je voor moet oppassen. In deze blog behandelen we een aantal veel voorkomende valkuilen bij kapsalons en geven we je een aantal tips hoe je deze kunt voorkomen.
5 valkuilen bij het runnen van een kapsalon
1. De website van je kapsalon
Je website is hét visitekaartje van jouw bedrijf en daarmee ook gelijk de eerste indruk die mensen krijgen. Het is belangrijk dat deze eerste indruk goed is, zodat mensen gelijk vertrouwen hebben in jouw kapsalon. Zorg daarom voor een goede website, met een duidelijke contactpagina met adres en overzichtelijk de openingstijden.
Ook is het handig om een optie toe te voegen waarmee de klant online een afspraak kan maken. Dit kan makkelijk via een online reserveringssysteem en is erg makkelijk voor de klant. Zorg er ook voor dat je eventuele kortingsacties gelijk op de homepage weergeeft en maak een goede navigatie aan waarmee de klant alles makkelijk kan vinden.
2. Openingstijden van je salon
Een grote valkuil bij veel kapsalons zijn de openingstijden. Veel kapsalons sluiten al om 17.00 uur, maar het is aan te raden om in elk geval tot 18.00 uur door te gaan. Zo kunnen ook de mensen die de hele dag op kantoor werken in de late namiddag nog terecht.
Het is ook aan te raden om in elk geval één doordeweekse dag langer in de avond open te zijn. Kijk ook naar eventuele winkels of andere voorzieningen in de buurt, en pas hierop je openingstijden aan. Als de winkels of voorzieningen in de buurt één avond tot later open zijn, kun jij hier misschien ook wel van profiteren.
3. Tarieven ten opzichte van concurrenten
Om ervoor te zorgen dat je ook in de toekomst kunt voortbestaan is het belangrijk om in elk geval je gemaakte kosten terug te verdienen. Let hierbij op verschillende kosten als vestigingskosten, inkoop van materialen, verzekeringen, belastingen, personeelskosten, reiskosten, administratiekosten en promotiekosten.
Wanneer je je gemaakte kosten hebt berekend, kun je berekenen wat je minimaal moet vragen aan de klant. Daarbovenop moet dan nog het winstpercentage. Veel kapsalons proberen een zo goedkoop mogelijke prijs te hanteren, maar het is veel beter om je prijs juist gelijk of iets hoger te hebben ten opzichte van de concurrent. Je kunt dan vaak een kortingsactie doen waardoor jouw tarief alsnog vaak goedkoper is dan de concurrent, en dit trekt klanten.
4. Slecht kassasysteem
Als jouw kassysteem niet genoeg betaalmogelijkheden aanbiedt, kan dit op den duur leiden tot klantenverlies. Ook kost het jou meer tijd als jij geen uitgebreid kassasysteem hebt en heb je geen goed overzicht van hoeveel geld er nou precies binnenkomt en op welke manier.
Met een uitgebreid kassasysteem is het mogelijk om op verschillende manieren te betalen. Zo kun je kiezen voor contant geld, pin, creditcard of een factuur. Met het kassasysteem van Sara Salansoft kunnen klanten bovendien al bij het maken van een online afspraak betalen. Hiervoor zijn de opties iDeal, Paypal en creditcard beschikbaar. Zo kun je makkelijk bijhouden hoeveel geld er binnenkomt en via welke kanalen.
5. Geen software
Wanneer je kapsalon geen gebruik maakt van software, kan dit je veel extra tijd kosten. Een aantal voordelen van salonsoftware zijn dat je makkelijk een agenda kunt bijhouden, klanten kunt herinneren aan hun afspraak, klantgegevens makkelijk kunt bewaren en formulieren kunt beheren. De mogelijkheden zijn eindeloos, en besparen je veel tijd.
Als je eens wilt kijken of deze software iets voor jouw kapsalon zou zijn kun je een demo aanvragen en Sara Salonsoft 30 dagen gratis uitproberen. Zo leer je de software kennen, en kun je daarna beslissen of het echt iets voor jouw kapsalon.