Stappenplan: Pinterest inzetten voor de marketing van je salon!

Pinterest is de laatste jaren enorm gegroeid met maandelijks 2,4 miljoen actieve gebruikers in Nederland. Het is de ideale manier om je beauty- of kapsalon onder de aandacht te brengen bij mensen. In deze blog helpen we je op weg en vertellen we je hoe je Pinterest het beste kunt inzetten voor jouw salon.

Pinnen op Pinterest

Wat is Pinterest?

Pinterest werd in 2009 opgericht in Amerika en is als het ware een digitaal prikbord. Wanneer jij ergens op internet een leuke foto ziet kun je deze pinnen en aan je zogenaamde borden toevoegen. Hiermee kun je uiteindelijk tot een mooie collectie komen. Mensen die jou volgen kunnen jouw borden zien. Veel bedrijven maken gebruik van Pinterest om hun producten te promoten. Pinterest is hét social media-platform om inspiratie op te doen.

Pinterest had eind 2017 maandelijks 175 miljoen actieve gebruikers, waarvan 2,4 miljoen in Nederland. Van die 2,4 miljoen is zo’n 80% vrouw. Voor je beauty- of kapsalon dus het ideale medium om op zichtbaar te zijn! Mensen kunnen hier een goede impressie krijgen van de producten en/of diensten die jij levert.

Stappenplan Pinterest

Om optimaal gebruik te maken van pinterest voor je salon hebben wij een uitgebreid stappenplan opgesteld om je op weg te helpen!

Pinterest-account aanmaken

Maak om te beginnen een Pinterest business account aan. De stappen spreken voor zich. Nadat je een profiel hebt aangemaakt is het allereerst handig om je profiel te verifiëren. Geverifieerde profielen zien er beter uit en verschijnen ook beter in de zoekresultaten.

Nadat je deze stappen hebt voltooid is het zaak om een goede en aantrekkelijke profielfoto te kiezen. Daarna kun je nog aanvullende gegevens in je zogenaamde bio zetten. Zo kun je je locatie, website en nog wat andere gegevens of een mooie spreuk in je bio zetten. Dit lezen mensen meestal snel door alvorens ze een profiel uitgebreid bekijken en daarom is het ook belangrijk dat dit de mensen nieuwsgierig doet maken naar meer.

Zoekwoordonderzoek voor Pinterest

Voordat je begint met het aanmaken van borden en pins is het belangrijk om na te gaan op welke zoekwoorden jij gevonden wilt worden en welke zoekwoorden binnen jouw branche populair zijn op Pinterest. Om te kijken welke zoekwoorden populair zijn kun je zoeken op bijvoorbeeld ‘kapsalon’. Druk op enter en je ziet een aantal blokjes verschijnen.

Deze blokjes zijn uitbreidingen van jouw zoekopdracht met zoekwoorden die erg populair zijn binnen deze categorie. Zo is ‘kapsel lang haar’ een populaire zoekopdracht. Maak hier een bord voor aan met impressies van mogelijke kapsels, en eventueel anderen, en probeer de zoekwoorden in de blokjes zoveel mogelijk te verwerken in de bio van je profiel en in je borden en pins. Bij je pins is dit het belangrijkst, maar dat behandelen we verderop.

Maak borden aan op Pinterest

Borden zijn een verzameling van verschillende pins. Je kunt zelf afbeeldingen van het internet verzamelen en pinnen op één bord of je gebruikt je eigen afbeeldingen voor de borden. Dat laatste is het beste, want hiermee krijg je een verwijzing naar je website. Dit zorgt voor meer naamsbekendheid en uiteindelijk is het natuurlijk je doel om via je borden meer mensen naar je salon te krijgen.

Maak verschillende borden aan die bij jouw salon passen. Als je bijvoorbeeld een kapsalon hebt kun je borden als mannen kapsels, vrouwen kapsels, haarproducten vrouw, haarproducten man, kapsel trends 2018 enzovoorts maken. Het is belangrijk dat je veel verschillende borden aanmaakt zodat je niet één groot bord hebt waar mensen eeuwig bezig zijn met scrollen. Geef je borden een mooie naam en een passende beschrijving. Probeer hier de eerder uitgevonden zoekwoorden in te verwerken.

Team Kappers Pinterest screenshot

Begin met pinnen op Pinterest

Nu je een aantal borden hebt aangemaakt is het tijd om deze te vullen. Dit doe je met pins. Je kunt elke afbeelding die je op internet tegenkomt pinnen, maar houd er rekening mee dat je daarmee wel linkt naar de website waar je van gepind hebt. Het is daarom het handigst om je eigen afbeeldingen te pinnen. Wanneer mensen dan jouw afbeelding pinnen wordt er altijd verwezen naar jouw website. Het is ook mogelijk om afbeeldingen toe te voegen die niet online staan, zoals bijvoorbeeld zelfgemaakte foto’s.

Het is daarvoor belangrijk dat je zelf voldoende beeldmateriaal verzameld hebt. Je kunt ook andere pins gebruiken. Hiermee kun je borden meer compleet krijgen en zo aanvullen met wat je bij je eigen afbeeldingen nog miste. Dit zorgt ervoor dat mensen meer naar jouw borden gaan, afwisseling is dus niet verkeerd.

Geef je eigen pins goede tags mee en bewerk de tekst die bij de afbeelding verschijnt. Hiervoor moet je eerst de foto uploaden en dan kun je de tekst bewerken. Veel bedrijven en mensen doen dit niet, terwijl je hierdoor juist veel beter gevonden gaat worden bij de zoekresultaten. Laat je pins ook eens zien op je website in bijvoorbeeld een blog of op een impressie-pagina.

Bekijk je Pinterest-statistieken

Het grote voordeel van een zakelijk Pinterest-profiel is dat je inzicht hebt in de statistieken rondom jouw profiel en je borden. Zo kun je zien hoeveel mensen op jouw pins klikken, hoeveel mensen jouw profiel bezoeken en hoeveel mensen jouw afbeeldingen opslaan en delen. Daarnaast kun je zien wie jouw profiel bezoeken, waar hun interesses liggen, uit welk land ze komen en andere demografische informatie.

Ook kun je zien hoeveel mensen op jouw website komen vanaf een pin, hoeveel mensen jouw Pinterest-profiel bezoeken vanaf jouw website en andere zaken. Deze statistieken zijn allemaal vrij toegankelijk en eenvoudig in te zien vanaf jouw profiel. Klik op het tandwiel of op de knop ‘statistieken’ en je krijgt een mooi overzicht.

Aan de slag met Pinterest

Nu je weet hoe Pinterest werkt, hoe je borden en pins kunt aanmaken en hoe je hier de statistieken van kunt inzien ben je klaar om aan de slag te gaan met Pinterest. Zorg ervoor dat je Pinterest-profiel en website in verbinding staan met elkaar en verwijs van de één naar de ander. Probeer borden zoveel mogelijk met eigen en unieke foto’s te vullen, maar afwisseling met andere borden is ook niet erg.

Als je het goed aanpakt zal je website beter bezocht worden dankzij je Pinterest-profiel.

Top