Paniek: nieuwe privacywetgeving en de salon

In mei 2018 gaat nieuwe privacywetgeving van kracht. Deze staat bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Hoeveel impact heeft dit op jouw salon en waar moet je op letten? Op de eerste plek is er veel bangmakerij aan de gang, dus laat je niet gek maken. Natuurlijk is het wel nieuwe wetgeving en moet iedereen hier aan voldoen. Nou zal dit grotere bedrijven meer raken dan kleinere bedrijven. Het uitvoerend orgaan, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft niet als missie om kleine ondernemers te gaan plagen met hoge boetes.

In het artikel willen wij het vooral simpel houden. Zorg in ieder geval dat je dit geregeld hebt:

Privacyverklaring

Zorg in ieder geval dat er een privacyverklaring wordt opgenomen in je algemene voorwaarden of stel een aparte privacyverklaring op en zet deze op jouw website. Heb je nog geen privacyverklaring dan zijn er bedrijven die dit voor je kunnen doen. Maar voor de meest bedrijven kun je gratis online met de privacyverklaring generator tool van veiliginternetten.nl eentje aanmaken:

https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring/

Verwerkingsovereenkomst

De verwerkersovereenkomst is een belangrijke overeenkomst in het kader van de implementatie van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG). Deze wet gaat 25 mei a.s. in. Als Salon/praktijk ontvang je van je klanten persoonsgegevens, bijvoorbeeld een naam, adres woonplaats, email. Je bent dus verantwoordelijk voor het correct opslaan en verwerken van deze gegevens zodat de privacy van je klanten gewaarborgd is. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken met partijen waar je deze gegevens verwerkt.

SARA SalonSoft is de verwerker van je persoongegevens. Daarom is het belangrijk dat je met ons een verwerkersovereenkomst afsluit. Hierin maken we afspraken over wat wij met deze gegevens mogen doen en hoe we omgaan met datalekken. We hebben gezorgd dat je deze eenvoudig in de SARA applicatie kunt inzien en digitaal kan ondertekenen.

Rechten van de betrokkene

De AVG geeft fundamentele rechten aan de betrokkene. Dit zijn jouw klanten om het simpel te houden. Zij hebben onder andere het recht van toestemming en het recht om vergeten te worden. Dit zijn dan ook meteen de belangrijkste rechten om als salonhouder rekening mee te houden. Bij recht van toestemming geeft een betrokkene aan dat hij of zij bijvoorbeeld een nieuwsbrief van jouw salon wilt ontvangen. Een betrokkene kan deze toestemming ook weer intrekken. Ontvangt een betrokkene een nieuwsbrief via SARA SalonSoft, dan kan deze zich hiervoor afmelden. Dit is dus al geregeld.

Bij het recht om vergeten te worden kan een betrokkene vragen aan jouw salon om zijn of haar klantgegevens te laten verwijderen. Dit is een actie die je als salonhouder kunt uitvoeren in SARA SalonSoft. Hoe je dit wilt regelen is helemaal aan jou! Duidelijk maken op jouw website dat een e-mail sturen voldoende is om uit het klantenbestand verwijderd te worden is al voldoende. Het is dan wel netjes om deze klant ook nog even te bevestigen dat de klantgegevens verwijderd zijn.

De AVG omvat nog veel meer zaken, dit artikel dient ertoe om aan te geven wat je in ieder geval voor 25 mei geregeld zou moeten hebben vanuit het perspectief als salonhouder.

 

Vragen

We snappen dat niet alles meteen duidelijk is. We zijn wel specialist in het maken van Software, maar niet in deze AVG wet.
​Daarom verwijzen we je graag door naar 1 van de brancheorganisaties die je verder kunnen helpen.

Top