Loyaliteitsprogramma voor jouw salon? 4 tips met voorbeelden

Een loyaliteitsprogramma is een manier om klanten aan jouw salon te binden en te prikkelen voor herhalingsaankopen. Loyaliteit gaat gepaard met het vertrouwen dat een consument in een merk of salon heeft. Laat zien dat jouw salon transparant en benaderbaar is en je zult zien dat je makkelijker een relatie opbouwt met je klanten. In deze blog leggen we uit wat een loyaliteitsprogramma is en geven we tips voor het opzetten van een loyaliteitsprogramma.

Wat is een loyaliteitsprogramma?

De definitie van een loyaliteitsprogramma luidt als volgt: ‘Met een loyaliteitsprogramma geeft een bedrijf haar bestaande klanten iets meer in de vorm van service, een extra beloning zonder dat een tegenprestatie wordt verlangd of een voorkeursbehandeling.’

Je geeft als salon een bestaande klant dus een ‘extraatje’ om deze als klant te behouden. Dit extraatje kan ingedeeld worden op een aantal kenmerken.

  • Het beloningsmoment
  • De tegenprestatie
  • Het initiatief van de klant

1. Het beloningsmoment

Een loyaliteitsprogramma kan worden ingedeeld op het moment van de beloning. Bij het ene programma kan de klant gelijk profiteren van de beloning, bij het andere programma moet de klant eerst sparen voordat de hij/zij de beloning in ontvangst kan nemen.

2. De tegenprestatie

Een loyaliteitsprogramma’s waar een beloning plaatsvindt, kan worden opgedeeld in twee kenmerken. Bij een programma kan er een beloning plaatsvinden als de klant recent een tegenprestatie levert, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Denk aan een nieuwsbrief die je maandelijks naar je klantendatabase stuurt. Zelfs de klanten die maanden geleden een tegenprestatie (aankoop) gedaan hebben, krijgen een beloning.

loyaliteitsprogramma tips voorbeelden 1Moet de klant recent iets gekocht hebben om te genieten van de voordelen van het loyaliteitsprogramma?

3. Het initiatief van de klant

Hierbij is het de vraag of de klant initiatief moet nemen om een beloning te krijgen. Komt de klant automatisch in aanmerking voor een beloning, of staat er een handeling tegenover? Een loyaliteitsprogramma waar een klant punten spaart bij het doen van een aankoop, behoeft geen initiatief. Een kortingsbon met kortingscode die op de website gebruikt kan worden is wel een vorm waarbij de klant initiatief moet tonen.

4 Tips om een loyaliteitsprogramma in te zetten

Doorloop deze vier tips en zet een zo gebalanceerd mogelijk loyaliteitsprogramma op voor jouw salon.

Tip 1: Zorg voor een weldoordacht plan

Breng van tevoren duidelijk in kaart wat het doel is van het programma, wat het voordeel van de klant is en hoe het plan uitgevoerd moet worden. Een loyaliteitsprogramma met meerdere doelen schiet vaak zijn doel voorbij. Kies daarom één doel, bijvoorbeeld:

  • Meer consumenten naar de website/salon;
  • Het verhogen van de loyaliteit van je huidige klanten;
  • Het realiseren van meer verkopen.

Naast het doel moet duidelijk zijn wat de toegevoegde waarde voor de klant is. Waarom zou een klant gebruik maken van jouw spaarpunten, korting of ander voordeel? Ook moet gelijk duidelijk zijn wat een klant moet doen om voor het voordeel in aanmerking te komen. Het beste is om deze stap zo laagdrempelig mogelijk te houden. Maak het je klanten makkelijk om mee te doen.

Voorbeeld: Een klant krijgt bij zijn aankoop 10% korting wanneer hij zijn e-mailadres achterlaat. Naast de korting krijgt de klant ook maandelijks als eerste de producten en diensten op de mail die volgende maand in de aanbieding zijn. Door alleen maar een e-mailadres achter te laten krijgt de klant dus gelijk voordeel met korting en voelt de klant zich gekend, omdat deze iets ontvangt wat niet iedereen ontvangt. Je geeft de klant in dit geval een duidelijke loyaliteitsbonus.

Maak na het bepalen van het doel en het klantvoordeel een plan hoe je de actie gaat uitvoeren en communiceren. Welke stappen moeten er genomen worden? Wanneer? En door wie worden deze uitgevoerd?

Tip 2: Zorg voor een stabiele technische basis

Nu het strijdplan duidelijk is, moet er een stabiel platform komen waarmee de actie kan worden uitgevoerd. Heb je bijvoorbeeld stabiele kassasoftware dat de gegevens van de klanten opslaat en automatisch toevoegt aan de mailinglijst van het loyaliteitsprogramma? Hiernaast is het ook wenselijk om niet alleen de NAW gegevens van de klant te weten, maar bijvoorbeeld ook de interesses en koopvoorkeuren. Zo kun je de klanten segmenteren en gerichter producten laten zien, wat uiteindelijk leidt tot meer verkopen.

Tip 3: De implementatie (bij iedereen)

Nu alles gereed is om het loyaliteitsprogramma te starten, is het belangrijk dat iedereen in je salon dezelfde boodschap uitdraagt. Zorg dus dat iedere werknemer goed op de hoogte is van het programma en gemotiveerd is om de actie bij je klanten aan te kaarten.

Gebruik naast het personeel al je andere kanalen om de boodschap bij de doelgroep over te brengen. Denk hierbij aan je website, maar ook aan e-mailing en social media. Zorg dat er in de communicatie meteen duidelijk wordt wat het voordeel is van de klant.

Tip 4: Gebruik de data effectief

Nu het loyaliteitsprogramma van start is gegaan komt er steeds meer klantdata binnen. Omdat je bij tip 2 dieper op de wensen van de klant bent ingegaan, kun je deze nu voorzien van persoonlijke aanbiedingen en mailings op basis van de genoemde interesses en voorkeuren. Dit zorgt niet alleen voor tevreden klanten, maar ook voor klantbehoud.

loyaliteitsprogramma tips voorbeelden 2

Stuur de klant mails met aanbiedingen die speciaal zijn uitgezocht op haar interesses en voorkeuren

Hiernaast is het verstandig om de deelnemers van het programma feedback te vragen. Het programma heeft tijd nodig voor optimalisatie, maar als het eenmaal goed staat, plukken jij en je salon daar de vruchten van.

Een goed management software in jouw salon?

Voor een optimaal resultaat dient je salon een software te hebben die alle gegevens op de juiste plekken bewaard. Wij hebben software ontwikkeld die niet alleen de een handige online agenda is. Het is vooral een volwaardig online salon management software. Daarnaast is de software zeer gebruiksvriendelijk. Probeer onze software nu 30 dagen gratis of neem contact met ons op voor meer informatie.

Top