Hoe goed scoort jouw kapsalon versus het landelijke gemiddelde?

Om te zien hoe jouw kapsalon presteert ten opzichte van je concurrenten is het allereerst belangrijk om te weten wat die landelijke gemiddelden inhouden. We zetten deze voor je op een rij. Daarna geven we je uitleg hoe je de cijfers (resultaten) van jouw kapsalon inzichtelijk maakt.

kapsalon landelijk gemiddelde

 

Landelijke gemiddelden voor kapsalons

Het kappersvak is altijd in beweging. Staat de economie er slecht voor en krijgen jouw klanten minder te besteden dan is een kappersbezoek iets waarop bespaard wordt. Gelukkig is de economie in 2017 verder aangetrokken en is ook de verwachting voor 2018 positief.

Kapsalon trends van 2017 & 2018

  • Een bezoek aan de kapper wordt steeds meer een beleving. Het ‘hogere’ segment wil meer dan enkel een knipbeurt maar een totale ervaring door het bieden van extra services en het gevoel in de watten te worden gelegd.
  • Ook is er steeds meer een mix van diensten die aangeboden worden aantoonbaar. Naast het verzorgen van de haren wordt het dienstenpakket uitgebreid met bijvoorbeeld schoonheidsbehandelingen en nagelverzorging. Het pure kappersvak is daarmee onderdeel geworden van een groter aanbod aan diensten die de klant kan kiezen. Het service level is steeds belangrijker.
  • De klant van nu is druk bezet en daar wordt op ingesprongen met flexibele openingstijden.
  • Ook het belang van duurzaamheid en daarbij behorende milieuvriendelijke producten worden steeds vaker ‘verwacht’ door de steeds meer bewust wordende klant.

De omzet van kapsalons

Het CBS heeft de omzetontwikkeling in kaart gebracht. De omzet is in 2016 met 4,2% toegenomen. De grootste toename sinds 2007 (die destijds 5,1% bedroeg). (CBS). De omzet van de totale kappersbranche voor Nederland bedraagt volgens het ANKO rond de 1,4 miljard euro per jaar.

Wel zijn er grote verschillen waarneembaar per bedrijfstype. De bedrijven zonder personeel behalen deze gemiddelde omzetgroei niet, hun omzetstijging is gering. Bedrijven met personeel zijn verantwoordelijk voor 80% van de totale omzet en behalen zelfs een hogere omzetstijging.

Het grootste gedeelte van de omzet komt uit de haarverzorging zelf (meer dan 80%) en daarnaast is de verkoop van kappersproducten en het leveren van overige diensten beide nog goed voor 10%.

Binnen de kappersverzorging is weer een verdeling te maken in de herkomst van de omzet met het knippen. Duidelijk op de eerste positie en daarna gevolgd door het kleuren. Het grootste gedeelte van de omzet wordt gegenereerd door vrouwelijke klanten. De heren genereren nog een aanzienlijk aandeel van 30% en de kinderen zijn goed voor 10%. (bron: HBA Structuuronderzoek Kappersbranche 2013)

Verdeling omzet kappers & schoonheidssalons

Het is interessant voor jouw eigen salon om inzichtelijk te krijgen welk percentage van jouw omzet waar naar toe gaat ten opzichte van het landelijk beeld. Ook daar zijn cijfers van beschikbaar in de sector Kappers en schoonheidssalons.

Bron: CBS

Dit houdt in dat van elke binnenkomende euro er 29,88 cent over blijft gemiddeld als winst voor het bedrijf. Is jouw winstpercentage na aftrek van alle gemaakte kosten ook rond dit percentage of wellicht zelfs positiever?

Maak de resultaten van jouw kapsalon inzichtelijk

Feitelijk is alles wat je nodig hebt om deze gegevens te achterhalen aanwezig in je bedrijf, Enkel het vergt behoorlijke boekhoudkundige en wiskundige kennis om dit alles zelf correct inzichtelijk te krijgen. Je moet precies weten wat je dient te verzamelen aan gegevens, en ook nog hoe deze te verwerken in het geheel aan overzichten om een goed beeld te krijgen. Graag helpen wij je daarbij.

SARA Salonsoft heeft speciaal voor de gehele beautybranche een totaal management systeem ontwikkeld. Hierdoor worden al deze hierboven vermeldde cijfers ook voor jouw eigen salon inzichtelijk.

De software biedt naast deze rapportages alles wat je nodig hebt om jouw bedrijfsadministratie beheersbaar te maken.  Het voegt alle administratieve processen samen die je als kapsalon nodig hebt.

Ben je nieuwsgierig of SARA Salonsoft voor jouw persoonlijke situatie uitkomst kan bieden? Neem gerust contact met ons op of probeer het management systeem zelf zonder kosten uit.

Top