Kapsalon of Schoonheidssalon beginnen? 5 tips om te starten

Je hebt besloten dat je jouw eigen kapsalon of schoonheidssalon te beginnen, maar hoe ga je precies van start? Er komt veel kijken bij het starten van een eigen salon, daarom zetten wij wat tips op een rij om je op weg te helpen!

1. Een franchise openen of een eigen salon starten

Je kunt er voor kiezen om volledig voor jezelf te beginnen, maar mocht je liever al naamsbekend hebben kun je natuurlijk ook een franchise openen van een bestaande keten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Kinki Kappers, Cosmo of Ami Kappers. Zowel een franchise openen als een eigen zaak starten heeft zijn voor- en nadelen. Je neemt bijvoorbeeld met het openen van een franchise minder risico, maar je hebt dan ook minder vrijheid dan als je jouw eigen zaak zou starten. Bij een franchise is er al marktonderzoek gedaan en is de doelgroep al bepaald. Dit zorgt ervoor dat je jezelf volledig kan richten op het runnen van jouw salon en hier minder aandacht aan hoeft te besteden, maar je bent wel minder uniek en onderscheidend.

2. De doelgroep bepalen van jouw kapsalon of schoonheidssalon

Mocht je er volledig voor gaan om jouw eigen schoonheidssalon of kapsalon te starten, is het belangrijk om te bepalen wie jouw klant wordt. Een franchise heeft natuurlijk al marktonderzoek gedaan en een gevestigd merk, maar bij het starten van een eigen zaak moet je dit nog bepalen. Wie zijn jouw klanten? Waarom zouden ze voor jou kiezen?

Een goed startpunt in dit marktonderzoek zou kunnen zijn om rond te kijken in jouw buurt of er behoefte is aan een nieuwe kapsalon of schoonheidssalon. Is er veel concurrentie in de regio en zo ja, hoe ga je hiermee om? Als er veel concurrenten zijn is het belangrijk om een manier te vinden om jezelf als kapsalon of schoonheidssalon te onderscheiden, bijvoorbeeld door een bijzonder product aan jouw salon te koppelen, of een unieke techniek toe te passen die nog niet veel gebruikt wordt bij jou in de regio.haar in rollers

3. Een ondernemingsplan schrijven voor jouw salon

Bij het starten van een eigen bedrijf, ongeacht in welke sector, is het altijd belangrijk om te starten met een goed ondernemingsplan. Zo weet je precies wat jouw standpunten en ambities zijn met jouw salon en heb je altijd een plan om op terug te vallen. Het ondernemingsplan bestaat uit een aantal verschillende onderdelen: informatie over jou als ondernemer, informatie over jouw onderneming en een financieel plan.

Jouw eigen salon en het ondernemerschap

Voordat je kan beginnen aan jouw eigen zaak, is het belangrijk om te kijken naar jouw kwaliteiten als ondernemer. Heb jij het in je om jouw eigen zaak te runnen? Enkele belangrijke kwaliteiten als ondernemer zijn bijvoorbeeld dat je goed zelfstandig kan werken, proactief bent en goed kunt netwerken. Er bestaan ook verschillende ondernemers-tests die je kunnen vertellen of je een goede ondernemer zou zijn of niet.

Vervolgens vertel je over jouw onderneming: wat voor onderneming is het, wat is het product, waar ga je jouw zaak vestigen en wat zijn jouw ambities met jouw salon voor de toekomst. Wil je bijvoorbeeld over 10 jaar uitgegroeid zijn tot jouw eigen keten? Of juist de kapsalon hebben uitgebreid tot een volledig Hair & Beauty centrum? Dit zijn allemaal zaken waar je over na moet denken bij jouw eigen salon. Je kan hierbij ook het marktonderzoek wat je gedaan hebt gebruiken om een duidelijker beeld te scheppen van de doelgroep voor jouw onderneming.

Cijfers, kosten en aftrekposten: het financieel plan

Het laatste en misschien wel belangrijkste deel is het financieel plan. Hierin licht je uit wat de kosten en investeringen zijn die gedaan zouden moeten worden voor jouw eigen salon, maar ook wat je verwacht te gaan verdienen in de eerste 12 maanden. Hierbij is het ook belangrijk om alvast na te denken voor welke belastingvoordelen en aftrekken je in aanmerking komt. Besteedt je bijvoorbeeld meer dan 1225 uur per jaar aan jouw onderneming, dan kom je in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Is dit jouw eerste eigen onderneming? Dan kun je bovenop de ondernemersaftrek ook nog in aanmerking komen voor de startersaftrek. Dit kan samen voor een flinke vermindering van jouw belasting zorgen. Zorg ook dat je in jouw financieel plan bespreekt op welke manier je jouw administratie gaat voeren. Je kan dit natuurlijk zelf doen, maar je kan ook in zee gaan met een boekhouder of accountant. Hierdoor kun je meer tijd besteden in jouw eigen salon.

4. Klanten werven met een website of Social Media

Bij het starten van een eigen zaak is het natuurlijk ook erg belangrijk dat mensen jouw kapsalon of schoonheidssalon online kunnen vinden. Een website of Social Media kanalen kunnen je daarbij helpen, om zo jouw eerste klanten te werven. Zonder klanten heb je geen eigen zaak! Je kan makkelijk een eigen website maken via de site WordPress, maar mocht je dit lastig vinden kun je jezelf ook beperken tot alleen Social Media kanalen. Je kan bijvoorbeeld een Facebook pagina starten voor jouw eigen zaak. Hier kun je klanten niet alleen je contact- en adresgegevens laten weten, maar ook jouw werk laten zien. Hoe gaat het er bij jouw kapsalon of schoonheidssalon aan toe?laptop

5. Alles op een rijtje met een klanten- en reserveringssysteem

Na het werven van klanten, is het belangrijk om het overzicht in jouw klanten en reserveringen te bewaren. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar de gemakkelijkste manier om dit bij te houden is een reserveringssysteem, zoals Sara Salonsoft. Hierin kun je makkelijk bijhouden wanneer je welke klanten kan verwachten en hun klantgegevens bewaren. Ook kunnen klanten zelf reserveringen plaatsen, wat je veel werk uit handen kan nemen. Zo behoud jij meer overzicht in jouw werk en kun jij je volledig focussen op het runnen van jouw eigen onderneming. Lees hier meer over alle functies van Sara Salonsoft, je kan ons systeem zelfs 30 dagen gratis uitproberen!

Top