9 tips om de perfecte nieuwsbrief voor jouw salon te maken

E-mailmarketing is nog steeds big business! In 2018 is de e-mailmarketing industrie 6,5 miljard dollar waard. Meer dan ooit is een grote database met e-mailadressen van belang. Nog belangrijker is om zo min mogelijk mensen te verliezen uit je database door ze te voorzien van een originele, interessante en goed leesbare nieuwsbrief. Een nieuwsbrief maken voor je eigen salon? Met deze negen nieuwsbrief tips kun jij je nieuwsbrief optimaliseren voor je klanten en voor jezelf.

1. Verleid de lezer met een aantrekkelijke onderwerpregel

De nieuwsbrief onderwerpen zijn de sleutel van succesvolle nieuwsbrieven. Vraag jezelf bij het bedenken van een onderwerpregel altijd af ‘Zou ik deze e-mail na het lezen van de onderwerpregel zelf openen?’. Vermijd regels als ‘Nieuwsbrief nr. 12’ of ‘Editie 3, 2018’. Geef de lezer meerwaarde door in de onderwerpregel 1 of 2 keywords uit de nieuwsbrief te noemen. Zo weet de lezer waar de nieuwsbrief over gaat en wordt deze verleid om verder te lezen.

Tip: De onderwerpregel mag niet te lang zijn, anders is deze niet te lezen!

2. Zorg dat de e-mail goed leesbaar is

Het lijkt misschien alsof we een open deur intrappen, maar het gebeurt nog steeds vaak dat er nieuwsbrieven verstuurd worden die door een groot deel van de ontvangers niet goed leesbaar is. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld een lettertype gebruikt hebben die niet door iedere computer wordt ondersteund. Voorbeelden van veilige lettertypes zijn Arial, Helvetica en Verdana. Ook is het mogelijk dat de afbeeldingen uit je nieuwsbrief niet zichtbaar zijn. Dit heeft te maken met de instellingen van de ontvanger. Deze kan er namelijk voor kiezen om automatisch downloaden uit te zetten.

Tip: Laat je e-mail coderen. Op deze manier kun je alle lettertypen en afbeeldingen gebruiken, zonder dat deze verschuiven of niet zichtbaar zijn.

3. Maak gelijk duidelijk wat je wilt vertellen

Zorg dat het voor de lezer gelijk duidelijk is wat de belangrijkste zaken zijn in de nieuwsbrief. Begin dus niet over de koetjes en de kalfjes, maar vertel kort en krachtig welke unieke content er in jouw nieuwsbrief te lezen is. Een nieuwsbrief schrijven vergt veel tijd, zorg dus dat deze wel gelezen wordt.

4. Weinig tekst en veel links

Je wilt waarschijnlijk veel vertellen in een nieuwsbrief, maar bedenk goed dat een lezer geen zin en tijd heeft om minutenlang te lezen. Verdeel je nieuwsbrief in kleinere topics met een inleidend stuk en een call-to-action naar de website. Zo kan de lezer zelf kan kiezen welk topic hij of zij interessant vindt en meer over wilt lezen. Zorg dat de link een verlengstuk is van de nieuwsbrief en maak duidelijke call-to-actions, bijvoorbeeld ‘’Shop nu’’, ‘’Bekijk nu’’ of ‘’Profiteer direct van de aanbieding’’.

5. Nieuwsbrief layout moet overeenkomen met web-layout

Heb jij een strakke website met weinig kleuren? Dan heeft een nieuwsbrief maken met veel tierelantijnen en felle kleurencombinaties geen zin. De lezer moet aan kleuren in samenwerking met de tone-of-voice kunnen herkennen dat het om jouw bedrijf gaat.

Tip: Laat voor volledige synergie de bedrijfskleuren en tone-of-voice niet alleen in e-mails terugkomen, maar ook in alle andere offline en online uitingen.

6. Maak een herkenbare footer met de verplichte informatie

De e-mailmarketing industrie is groot en heeft specifieke regels. Een legale mail moet in ieder geval de volgende informatie bevatten:

  • Het adres van de lezer
  • Een afmeld-link
  • Een herinnering waarin je laat weten hoe de lezer in de e-maillijst terecht is gekomen.

Hiernaast is het aan te raden om een aantal elementen toe te voegen om zo je footer herkenbaar te maken. Vermeld bijvoorbeeld:

  • Je bedrijfstelefoonnummer
  • Social media buttons
  • Je bedrijfsadres
  • Een contactbutton

7. Verstuur niet te vaak, maar ook niet te weinig

Tja, dat is makkelijk gezegd… Toch is hier geen duidelijke richtlijn voor. Een te hoge frequentie is de belangrijkste reden waarom mensen zich uitschrijven voor een nieuwsbrief. Bedenk bij het sturen van je nieuwsbrief dus goed of je inhoud relevant en vernieuwend genoeg is om te delen.

8. Evalueer en stuur bij om de perfecte nieuwsbrief na te streven

Elk (goed werkend) mailingsysteem geeft jou de mogelijkheid om het resultaat van de verstuurde nieuwsbrief te bekijken. Evalueer de resultaten en bekijk welke tijdstippen, onderwerpregels, call-to-actions, afbeeldingen en teksten wel of niet werken. Op deze manier kom je stap voor stap bij de perfecte nieuwsbrief.

evalueer en stuur bij

Evalueer de resultaten met je team, kijk wat werkt voor jouw doelgroep en creëer de perfecte nieuwsbrief!

9. Optimaliseer voor mobiel!

Uit onderzoek blijkt dat elk jaar het aantal groeit van mensen die e-mails openen op de mobiele telefoon. Blijkt uit jouw resultaten dat een noemenswaardig deel van je lezers de e-mails opent op mobiel? Zorg dan dat je e-mail geoptimaliseerd is, zodat deze op de telefoon ook goed te lezen is. Denk hierbij aan de leesbaarheid van de mail, maar ook aan het toevoegen van animatie aan je nieuwsbrief.

De perfecte nieuwsbrief

Een nieuwsbrief maken is dus niet een kwestie van zomaar even iets sturen, omdat je jouw klanten elke maand ‘iets’ te lezen wilt geven. Bedenk goed of de content origineel is, goed leesbaar is op ieder device, dat je niet teveel tekst in je mail zet en dat je je aan de regels houdt met betrekking tot de footer. Hiernaast is evalueren en optimaliseren de sleutel naar de perfecte nieuwsbrief voor jouw doelgroep!

Top