5 tips om klanten te werven voor je salon

Je hebt al een aantal klanten voor jouw nagelstudio, schoonheidssalon of kapsalon, maar je wil eigenlijk graag meer nieuwe klanten werven. We geven je een aantal tips hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Welke klanten werven? Bepaal jouw doelgroep!

Om de juiste klanten voor jouw salon te werven is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wie je eigenlijk naar jouw salon wilt trekken. Nu is het makkelijk om te zeggen ‘iedereen die maar wil komen’, maar daarmee kun je geen doelgerichte marketingcampagnes doen voor jouw schoonheidssalon, kapsalon of nagelstudio. Om een geschikte doelgroep te bepalen is het belangrijk om te beginnen met jouw ideale klant; wat voor soort persoon is dit en waar zou je deze persoon kunnen vinden? Neem dit als uitgangspunt voor promoties en acties.

Een goede eerste indruk van jouw salon

Het spreekt voor zich dat jouw salon op orde is en er netjes uit ziet, wat zorgt voor een goede eerste indruk als klanten jouw salon binnen lopen. Dit is echter niet het enige wat verzorgt moet zijn! Zorg voor een goede eerste indruk zowel in de salon als daarbuiten. Een mooie website, goed onderhouden social media kanalen met mooie uitingen en afbeeldingen zijn ook erg belangrijk. Alle marketing materialen moeten er goed uitzien, voor zowel online als offline uitingen zoals flyers en posters.

Een ander onderdeel van een goede eerste indruk online is het goed vindbaar zijn op Google. Het geeft natuurlijk een veel betere eerste indruk als jouw kapsalon, nagelstudio of schoonheidssalon bovenaan komt te staan als potentiële klanten hiernaar op zoek gaan. Investeer dus in goede SEO (Search Engine Optimization), een mooie website en een blog met voldoende content om online nieuwe klanten te werven.

klanten werven via seo

Een netwerk opbouwen om nieuwe klanten te werven

Netwerken klinkt altijd een beetje eng in het begin, nieuwe mensen ontmoeten en contact opnemen met concullega’s? Gelukkig hoeft het in deze tijd niet meer zo moeilijk te zijn! Je kunt zowel online als offline makkelijker mensen ontmoeten die binnen hetzelfde vakgebied werken of zich richten op dezelfde doelgroepen. Online kun je bijvoorbeeld contact opnemen en onderhouden via social media kanalen en offline zijn er vaak verschillende netwerkborrels in de regio te vinden.

Het is belangrijk om daarbij te kijken naar welke contacten waardevol zouden kunnen zijn voor jouw kapsalon, schoonheidssalon of nagelstudio. Ga daarbij op zoek naar bedrijven die een vergelijkbare doelgroep hebben, maar geen directe concurrentie zijn voor jouw service. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kledingwinkels, sportscholen, bloemenwinkels en bepaalde restaurants. Je zou zelfs met deze concullega’s een samenwerking aan kunnen gaan waarbij je in hun winkel of restaurant een gratis behandeling weggeeft in ruil voor promotie.

Klanten werven met beloningen en kortingsacties

Je kunt op verschillende manieren nieuwe klanten werven door ze te belonen met kortingen of gratis producten. Dat kan door ze nieuwe klanten te belonen met een korting tijdens hun eerste bezoek bijvoorbeeld. Het is daarbij belangrijk om de kortingsactie via alle mogelijke marketingmiddelen te promoten. Zoals bijvoorbeeld op de website of social media kanalen van jouw schoonheidssalon, nagelstudio of kapsalon. Je zou de actie ook kunnen promoten in jouw nieuwsbrief, bijvoorbeeld via de salonsoftware van Sara Salonsoft.

Liever offline promoten? Dan kun je ook flyers en posters laten drukken met deze actie en deze weggeven aan bestaande klanten of op straat gaan flyeren. De posters kun je in jouw eigen salon op hangen of bijvoorbeeld ook bij concullega’s waar je mee samen werkt.

Nieuwe klanten werven met bestaande klanten

Mond-tot-mond reclame is nog altijd de meest effectieve manier van reclame. De klant is koning, behandel jouw klant daarom met veel respect en zorg voor een onvergetelijke ervaring. Alleen op die manier zullen ze je ook aanraden bij hun vrienden en zo kun je weer nieuwe klanten werven. Moedig mond-tot-mond reclame dan ook aan, bijvoorbeeld door een speciale actie. Brengt een bestaande klant een nieuwe klant binnen? Dan krijgt zowel de nieuwe klant als de bestaande klant een korting of extraatje.

Ook online is mond-tot-mond reclame van belang. Zorg er dus voor dat jouw bestaande klanten een positieve review achterlaten op online kanalen als Google maps of Facebook. Als je op deze media goed aangeschreven staat zijn nieuwe klanten eerder bereid om naar jouw salon toe te komen.

klanten werven met mond-tot-mond-reclame

Top