Kapsalon inrichten: 5 benodigdheden voor je saloninrichting

Je gaat jouw eigen salon beginnen en wil dat deze er gezellig uitziet, maar waar moet je op letten om jouw salon zo optimaal mogelijk in te richten? Lees hier alles over de vijf belangrijkste benodigdheden voor jouw saloninrichting.

De balie: het middelpunt van jouw saloninrichting

Hier begint en eindigt de ervaring van jouw klant bij jouw salon: aan de balie. Het maken van een afspraak en het afrekenen, het moet allemaal makkelijk kunnen. Hou het simpel, een grote balie met een hoop troep is niet aantrekkelijk voor jou of jouw klant. Met Sara Salonsoft heb je alles op een plek en heb je dus geen grote balie nodig. Je kan samen met jouw klant afrekenen via de Sara Salonsoft app op bijvoorbeeld een iPad, maar ook jouw reserveringen en administratie beheren. Makkelijk, snel en toegankelijk!

Een warm ontvangst met jouw salon interieur

Een gezellig ontvangst is essentieel voor het interieur van jouw salon, dus een fijne wachtruimte is cruciaal. Begin daarbij met het nadenken over de plaatsing van de wachtruimte. Het is handig als deze dichtbij de ingang en de balie van de salon is, maar ook dat er voldoende lichtinval is en de ruimte niet te krap is. Probeer dit stuk zo gezellig mogelijk in te richten, je wilt niet dat jouw klanten voelen alsof ze in de wachtkamer van de dokter zitten. Maak dus goed gebruik van kleuraccenten, die ook terugkomen in de rest van het interieur van jouw salon. Dit maakt het een mooier geheel, geeft rust in het interieur, maar maakt het ook minder steriel dan als je alleen met wit of een andere kleur zou werken.

Voor jouw klanten is het belangrijk dat ze zich niet gaan vervelen tijdens hun afspraak. Zorg er dus voor dat er voldoende entertainment aanwezig is, zowel in de wachtruimte als bij jouw werkplek. Zorg voor een aantal magazines of misschien zelfs een televisie waar jouw klanten naar kunnen kijken tijdens hun behandeling.

Een ander belangrijk onderdeel van een warm ontvangst is een lekker kopje koffie of thee. Zorg er dus voor dat je de benodigdheden in huis hebt om dit te kunnen bieden. Een goed koffiezetapparaat is niet alleen een investering voor jouw klanten, maar ook goed om jezelf energiek te houden tijdens een lange dag in jouw salon.

koffie

Comfortabele stoelen: het ideale kappersmeubilair

Het belangrijkste onderdeel van de saloninrichting voor jouw klanten zijn uiteraard goede kappersstoelen. Jouw klanten moeten natuurlijk lekker kunnen zitten, want op de kappersstoel zullen ze de meeste tijd doorbrengen in jouw salon! Zorg er dus voor dat de stoelen comfortabel zitten en je ze makkelijk op hoogte kan verstellen.

Denk er ook goed over na welke kleur de stoelen zouden moeten zijn. Een kleuraccent ziet er gezellig uit, maar pas op dat het niet te druk wordt met andere kleuren en accenten in de salon. De stoelen trekken als eerste de aandacht en zullen voor een groot deel het kleurenpallet van jouw salon bepalen. Ook moet je goed nadenken over zichtbaarheid van vlekken op de desbetreffende kleur of stof. In een kapsalon zullen nou eenmaal wel eens vlekken gemaakt worden, daarom is het goed om een donkere kleur te nemen voor de kappersstoelen. Hier op zie je deze vlekken namelijk minder goed!

Makkelijk bij jouw kappersbenodigdheden: de werkplek

Als kapper heb je veel verschillende tools: scharen, haardrogers, styling producten. Deze moeten allemaal makkelijk te bereiken zijn zodat jij zo min mogelijk tijd kwijt bent aan het zoeken van het juiste materiaal. Ook zijn grote spiegels belangrijk om over na te denken in de saloninrichting, zodat de klant makkelijk het resultaat kan bewonderen.

Het is belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van jouw werkplek in de ruimte. Denk er bijvoorbeeld goed over na of je makkelijke toegang tot de waterleiding om het haar mee te wassen. Zijn er voldoende stopcontacten? Is er genoeg ruimte tussen de verschillende werkplekken? Je moet voldoende ruimte overlaten zodat je makkelijk om de klanten heen kan manoeuvreren. Voor klanten is het fijn om de plek om het haar te wassen apart te houden van de rest van de salon. Wil je jouw klanten de ultieme rustgevende ervaring geven? Denk dan eens aan een afscheiding tussen de wasbakken en de rest van de salon. Dit kan ze net dat beetje extra privacy geven.

kapsalon

Producten laten zien in jouw saloninrichting

Je zal geneigd zijn om producten zoals shampoos en styling achter de balie te plaatsen voor bescherming en zichtbaarheid. Dit is echter niet aan te raden, want het zorgt voor een barrière tussen jouw klanten en het product. Ze zullen het product willen oppakken en bekijken om te zien of ze het willen kopen. Door die barrière weg te halen heb je een grotere kans dat ze tot een aankoop zullen overgaan. Zorg er dus voor dat deze producten duidelijk zichtbaar zijn in de salon, maar wel toegankelijk voor jouw klanten.

Top